Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

Waldorf Iskola

Szociális gyakorlat a 11. osztály számára

megvalósító

Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Szeged

A Waldorf-iskolák kerettanterve magában foglal egy úgynevezett szociális gyakorlatot a gimnázium 11. osztálya számára, mely során a diákok szociális peremcsoportok segítésén dolgoznak a város e célból létrejött intézményeiben. A szociális munka során a beleélési képesség, a felelősségtudat és a gyors helyzetmegoldó készség próbájára és gyakorlására kerül sor. A jelenlegi 11. osztály a második osztálya még kiépülő iskolának, amely a gyakorlatot végzi.

Önkéntes program célja:

A szociális munka megkívánja azt a képességet, illetve erőfeszítést, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják saját érdekeiket, hogy teljesen új szociális helyzetbe kerüljenek, és idejüket embertársaik segítésére szenteljék. Ez a tapasztalatszerzés új tudatosság kibontakozásának lehetőségéhez segíti a diákokat. Ezáltal érzékelik minden egyes ember jelentőségét embertársai életére és fejlődésére. A szokatlan, olykor megdöbbentő szituációk új tapasztalásokhoz segítik a diákokat, mely által tudatosabban viselkednek a társadalom szélére került embertársaikkal.

Önkéntes program keretei :

2012-ben a 15 fős osztály minden tagja részt vesz a gyakorlaton. A fogadó intézményeket az osztályfőnöktanárok keresik meg, a gyakorlat ideje alatt folyamatos kapcsolatban állnak az intézményi koordinátorokkal, és minden intézményhez legalább egyszer ellátogatnak. A gyakorlat időtartama 2 hét (= 10 munkanap) a tanév második felében, mely során tanítás nincs az osztálynak. A gyakorlat elfogadásának feltétele egy napló leadása, melyben minden napról készül bejegyzés, kiegészítve egy hosszabb esszével.

Együttműködések:

2012-ben a diákok 7 különböző intézménynél dolgoznak, ahol a helyi koordinátor gondoskodik arról, hogy az egy helyen dolgozó diákok külön feladatokat kapjanak.

Partnereink:

Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola (hallássérültek) – 1 diák
ÁGOTA Alapítvány Játszóháza -2 diák
Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete – 3 diák
Szivárvány Autizmus Egyesület – 3 diák
Ősz Idő Idősek Otthona – 2 diák
Máltai Szeretetszolgálat – 3 diák
Gyermekklinika – 2 diák
A partnerek felkutatásában az előző 11. osztály osztályfőnöke mellett a Talentum Alapítvány is segítségünkre volt: egy személyes találkozót követően megkereső levelünket továbbították az intézményeknek, majd a gyakorlat első napján felkészítő tréninget tartottak diákjainknak. Ezt követően pedig a gyakorlat tapasztalatainak megbeszélésében, kiértékelésében is segítségünkre lesznek.

Kapcsolattartó személy, elérhetőség:

Gera Judit (gerajudit@yahoo.com)

Virág Tibor (virtib@gmail.com)