Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

Gábor Dénes

Számítógépes tanfolyam:


Gábor Dénes Gimnázium és Szakközépiskola


Az önkéntesség hatékony eszköz a generációk közötti együttműködéshez is 2009. december elején indítottuk el a Csongrád Megyei Nyugdíjas Szövetséggel közösen egy új típusú számítástechnikai tanfolyamot idősek számára. A tanfolyam innovatív eleme a tanár-diák kapcsolatból ered: minden egyes tanuló mellé került egy önkéntes „tanár” – így minden nyugdíjas a saját ütemében, saját igényei és szükségletei alapján ismerkedhet meg a számítástechnikai alapjaival.
A szegedi Gábor Dénes Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóságával együttműködve toboroztuk az önkénteseket az intézmény hallgatói közül. Jelentkező bőven akadt mindkét korosztályból, ezért két csoportot indítottunk.
A fiatalok lendülete, kreativitása, informatikai tudása találkozott a nyugdíjasok fejlődni vágyásával, érdeklődésével. A tanfolyamnak már rögtön az első órája után óriási sikere volt. Mindegyik csoport 7–7 órán vesz részt egészen március végig.
Szinte mindenkit meglepett a fiatalok kötelességtudata és lelkesedése. A fiatal „tanár” és idős „diák” között a közös munka során közvetlen baráti kapcsolat alakult ki.


 A jelen projektünk az „Idősek az idősekért és a fiatalokért” pályázat keretében valósult meg, amelynek célja:


- Az idősek digitális kompetencia fejlesztése fiatal önkéntesek segítségével.


- A fiatalok tapasztalat szerzése az informatikai ismeretek átadása terén


- Korosztályok közötti kapcsolat erősítése.


Program:


- Az oktatás decembertől márciusig tartott, hetente egy alkalomból álló 60 perces órában, A és B csoportban.


- Csoportonként 5-10 fő nyugdíjas vett részt


- A tanfolyamon személyre szabott tanulási ütemben sajátították el az idősek az interneten való keresést, levelezést, chat programok, videó és képnézegető programok, hardware eszközök használatát.Módszer:


- A programban részvevő tanulók a tanfolyam megkezdése előtt interaktív felkészítő képzésen vettek részt.


- A program innovatív elem, hogy nem egy kijelölt tanár tanítja az időseket, és nem közösen haladnak ugyanazzal az anyaggal, hanem minden résztvevő mellé egy fiatal önkéntes személy kerül segítőnek, aki személyre szabottan valósítja meg az ismeretek átadását, a kompetenciák megszerzését.


- A program időtartama alatt (2009 decemberétől 2010 márciusáig) a Szegedi Önkéntes Központ munkatársa segítette a résztvevők munkáját.