Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

R.E.A.C.T. - Menekültek Európában: tudatosság, elkötelezettség, próbálkozás

R.E.A.C.T.!

Refugees in Europe, awareness, commitment, try!

Projektgazda: Talentum Alapítvány

A 2015-ös évben, amikor a menekült helyzet kialakult Európában, alalpítványunk mint önkéntes központ is részt vállalt a helyzet kezelésében azáltal, hogy önkénteseket közvetített helyi befogadótáborba. Az itt szerzett tapasztalatok által közelebb kerültünk a témához, és ennek hatására észleltük, hogy ez egy meghatározó, közös és aktuális európai téma, így elhatároztuk, hogy ifjúsági csereprogramot szervezünk ebben a témakörben. 

A projekt célja a résztvevő fiatalok ismeretének növelése a témakör különböző szempontok alapján történő megközelítése által; támogatni a toleranciát és a tiszteletet a kultúrák között az európaiak és a menekültek körében.

A csereprogramban 4 ország vett részt, 5-5 képviselővel. A partnerszervezetek: Calí Olaszország, Asociación Egeria Spanyolország, Friedenskreis Halle e.V. Németország.

A cél elérése érdekében a tíz napig tartó csereprogram során változatos módszerekkel dolgoztunk a fiatalokkal: szituációs és szimulációs játékokkal, vitákkal, érvek ütköztetésével, saját országukban végzett információgyűjtésük bemutatásával. Élő Könyvtárat szervezetünk a budapesti Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület bevonásával, amelynek keretében a fiatalok találkozhattak és beszélgethettek egy korábbi menekülttel, aki mára a szervezet munkatársa, önkéntesekkel, akik menekültekkel foglalkoznak, valamint menekültekkel foglalkozó szociális munkásokkal.

A résztvevőkkel meglátogattuk a kiskunhalasi befogadótábort, ahol a fiatalok menekültekkel és a velük foglalkozó szociális munkásokkal találkozhattak, beszélgethettek és megtekintették a tábort.

A résztvevők visszajelzése szerint a program módszertanilag nagyon gazdag volt, ennek hatására a fiatalok sok tapasztalatot tudtak szerezni, több nézőponttal megismerkedhettek,  megoszthatták tudásukat, és olyan élményekkel mentek haza, ami további tevékenységre motiválja őket.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen