Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

Visegrádi Négyek az Önkéntességért – praktikus, használható projekteredmények

Korábbi hírlevelünkben már beszámoltunk arról, hogy a Talentum Alapítvány 2015. első félévében a Visegrad Fund támogatásával projektet valósított meg Visegrádi Négyek az Önkéntességért – Visegrad Four For Volunteering címmel. A projektnek két olyan fontos eredménye van, amelyet szeretnénk megosztani minél több partnerszervezettel és érdeklődővel: a helyzetelemzés eredményeiből elkészült interaktív weboldal, valamint a konferencia work shopjain elkészített Policy Agenda for Volunteering is Visegrad Countries – Közpolitikai Ajánlás az Önkéntességről a Visegrádi Országokban (V4PAVE).

Az interaktív weboldal a helyzetelemzés eredményeit jeleníti meg, nemcsak önkéntességgel foglalkozó szakemberek számára, hanem olyan leendő önkénteseknek is, akik érdeklődnek a V4 országokban működő önkéntes lehetőségek iránt. Bemutatja az önkéntesség történetét, a jelenlegi struktúráját, a stratégiát a különféle országokban, statisztikai adatokat jelenít meg, megmutatja, hogy a négy országban milyen önkéntességgel kapcsolatos elismerések, díjak léteznek, illetve a különféle társadalmi szereplők önkéntességgel kapcsolatos attitűdjeit. A helyzetelemzés kapcsán minden témához négy időpont köré csoportosítva kértünk be adatokat: 1989-a rendszerváltás éve, 2004 – az EU csatlakozás éve, 2011 – az Önkéntesség Európai Éve, 2014 – napjaink helyzete. A kutatás és az interaktív honlap célja is az, hogy megmutassa, hogy a közös múlt és a jelenlegi aktivitások milyen eredményeket hoztak és milyen kihívásokhoz vezettek az önkéntesség területén. A weblap a helyzetelemzés interaktív bemutatása mellett tartalmaz önkéntes lehetőségeket és jó gyakorlatokat is a V4 országokból. Kutatás linkje:  http://talentumonkentes.hu/v44v/research; jó gyakorlatok linkje: http://talentumonkentes.hu/v44v/good-practices?language=en; önkéntes lehetőségek linkje: http://talentumonkentes.hu/v44v/opportunities?language=en

A Közpolitikai Ajánlást (V4PAVE) a projektünk lezárásaként szervezett konferencia work shopjain készítettük el a résztvevők aktív bevonásával. Megállapítva az eddigi eredményeket és szembesülve a közös kihívásokkal, az alábbi területeken fogalmazódtak meg ajánlások a szakpolitikusok, a döntéshozók és a szakmai szervezetek számára: az önkéntesség elismertetése, promóció, új trendek az önkéntesség területén, minőség az önkéntességben.

Látható, hogy szinte minden V4 országban léteznek díjak, elismerések az önkéntes tevékenységek végzők számára, de az is megállapítható, hogy ezek az elismerések csak kevéssé segítik az önkéntesek további életét, lehetőségeit, kilátásait. Ezért az önkéntesfogadó szervezetek és az önkéntesek fejlesztése mellett szükség lenne egy olyan párbeszéd kialakítására a szervezetek és a munkáltatók között, amely elősegítené az önkéntesek megszerzett tapasztalatainak konkrét elismerését, elfogadását a munkaerőpiacon. Azt gondolnánk, hogy az önkéntesség már megfelelően hirdetett és reklámozott téma, de még mindig felfedezhetők a félreértések, értelmezési problémák az önkéntesség fogalmával kapcsolatosan és sok esetben a médiában még nem egyértelműen pozitív a megítélése, ezért szükséges a folyamatos tájékoztatás. Számos új trend jelent meg az önkéntesség terültén, amelyek új kihívásokkal szembesítik az önkéntességgel foglalkozó szervezeteket, a CSR tevékenységek, az e-volunteering, vagy az önkéntesség határterültén működő Iskolai Közösségi Szolgálat és Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatást igénylők közérdekű önkéntes tevékenysége. Folyamatosan szükséges a tájékoztatás, a tutorálás az utóbbi két esetben, az előbbiek esetében pedig jól szervezett programokat és jó gyakorlatok, módszerek kialakítása a sikeres adaptációhoz. Végezetül a minőség témaköre: pontosan az elismertetés és a promóció témaköre miatt fontos a folyamatos minőségre törekvés és közös minőségi szint kialakítása az önkéntes programoknál, hogy mind a szervezetek, mind a leendő önkéntesek biztonságosan, szakmailag jól szervezetten tudjanak kapcsolódni a különféle önkéntes programokhoz és azok tényleges sikert és többletértéket érhessenek el.

A V4PAVE-ből rövid kiadvány készült angol nyelven, amelyet minden résztvevő ország a saját döntéshozóihoz és szakmai szervezeteihez továbbított. A V4PAVE megtalálható a projekt honlapján is az alábbi linken: http://talentumonkentes.hu/v44v/v4pave?language=en

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen