Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

A mai nevén Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete
6721 Szeged Bocskai u.11.
Tel: +36(62)425087    +36703386694  +36704345420
Web: www.szegedilatasserultek.5mp.eu
e-mail: szegedvakok.@invitel.hu

A mai nevén Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, immár több mint 65 éves múltra tekint vissza. 1949-ben a vakok Országos Szövetsége Délmagyarországi Csoportjaként alakult meg és regionális szervezetként működött a Bács, Békés és Csongrád megyei vakok és csökkentlátók érdekképviseleteként. Kiemelkedően fontos momentum ebből az időszakból szervezetünk számára, hogy 1953-ban a Szeged Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága határozata szerint megalakult a „Fonalmentő Vállalat”, mely a mai SZEFO Zrt. jogelődje. A vállalat megalakulása Dr Jáksó László nevéhez fűződik, azé a vak jogászéhoz, aki a kezdetektől 34 éven át volt az üzem igazgatója. Emlékére 2009-ben egyesületünk akkori elnöksége megalapította a Dr Jáksó László Emlékplakettet, melyet minden évben a Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából rendezett megemlékezésen adunk át:

Erről bővebben itt olvashat: http://szegedilatasserultek.5mp.eu/web.php?a=szegedilatasserultek&o=LZWmbOzNzc

                                

Szervezetünk jelenlegi formájában 2004 óta működik, akkor alakultak át a megyei szövetségek egyesületekké. Alapvető célkitűzése továbbra is a látássérült személyek érdekképviselete, mely szerint az Egyesület elsősorban a működési területén élő vak, aliglátó vagy gyengénlátó (a továbbiakban együtt: látássérült) személyek érdekeinek védelmét és képviseletét, életviteli nehézségeik és problémáikkal kapcsolatos ügyek intézését vállalja fel, nevesítve:

 • képviseli és védelmezi a látássérültek érdekeit más szervek előtt, szükség esetén segítséget nyújt a jogsérelmek orvoslásához, életviteli nehézségek leküzdéséhez;
 •  információs és tanácsadói szolgálat létrehozása, működtetése annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket az Egyesület koordinálni tudja;
 • kapcsolatfelvétel és együttműködés a látássérültek érdekében eljáró hazai és nemzetközi szervezetekkel és szakemberekkel;
 • kapcsolatfelvétel és együttműködés a hasonló célkitűzéseket megvalósító intézményekkel, szervezetekkel;
 • felvilágosító tevékenység, rendszeres tájékoztatás szervezése mind a tagok, mind a közvélemény felé;
 • elősegíti a működési területén élő látássérültek rehabilitációját, oktatását, művelődését és társadalmi integrációját;
 • figyelemmel kíséri és elősegíti a működési területén élő felnőtt korban megvakult személyek elemi rehabilitációját, társadalmi integrációját.

Az Egyesület Alapszabályában is kinyilvánítja, hogy érdekelt abban, hogy a látássérültekkel foglalkozó állami és önkormányzati intézmények, társadalmi szervezetek és alapítványok országos érdekképviseleti szövetségbe tömörüljenek és ahhoz maga is csatlakozik.

 

Tevékenységeink között hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, ezért rendszeresen ellátogatunk olyan programokra, melyeken lehetőségünk nyílik bemutatni a látássérültek élethelyzeteit, illetve segédeszközeinket. Fontosnak tartjuk, hogy figyeljünk a felnövekvő fiatal többségi társadalom tagjainak téves elképzeléseire, ezért minden fórumon igyekszünk bevonni őket önkénteseink közé.

Tagjaink részére kulturális, szabadidős és egészségmegőrző programokat, kirándulásokat szervezünk folyamatosan, ezzel is könnyítve élethelyzetüket és csökkentve az esetleges kirekesztettség érzetüket.

 

                                                                                                                          Vaskóné Kiss Éva elnök

 

Új hozzászólás

Filtered HTML

 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen