Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

Dióhéjban a nemzetközi önkéntességről

A siker kulcsa a nemzetközi önkéntesség vonatkozásában is az, hogy a  választott önkéntes tevékenység összhangban legyen az önkéntes készségével, érdeklődésével, és a tevékenységre fordítható idővel. Míg a szervezetek tekintetében kiemelt fontosságú az önkéntesek fogadására való felkészültség, átgondolt mentorálásra való képesség.

 

Az önkéntes tevékenység értékes tapasztalatok forrása és életre szóló élmény lehet, de mivel a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, fontos, hogy a leendő önkéntes körültekintően, megfelelő szempontok szerint válasszon a kínálatból. Az önkéntességből nem csak maga az önkéntes, hanem a fogadó is egyaránt profitálhat a kölcsönös tanulási folyamat, fogadást lehetővé tevő folyamatok átgondolása révén. Az, hogy az önkéntes tevékenység során milyen élményeket szerez valaki, egész életre meghatározhatja az önkéntességről alkotott véleményt. Ezért fontos tisztázni:

 

… önkéntesként:

… fogadószervezetként:

Mik a céljaim és az elvárásaim?

Felkészült vagyok-e az önkéntes fogadásra?

Mennyi időt tudok fordítani önkéntes tevékenységre?

Mi az önkéntes helye és értéke szerveztemben?

Milyen jellegű feladatokat szeretnék végezni?

Mit adhatok és kaphatok az önkéntestől?

Milyen készségeim vannak?

Felkészült vagyok-e eléggé a tanulási folyamat támogatására?

 

 

Az önkéntesség fontos szerepet játszik Európában, de a helyzetkép országonként különbözik. Egyes országokban régre nyúló hagyománya van az önkéntességnek, míg máshol még gyerekcipőben jár vagy gyakorlatilag nem is létezik ez a fajta tevékenység. Az Eurobarometer felmérések szerint az  utóbbi tíz évben mindent egybevéve nőtt az aktív önkéntesek és önkéntes szervezetek száma az Európai Unióban. Az Európai Bizottság 2011-et az önkéntesség európai évének nyilvánította, elismerve ezzel az önkéntes tevékenységekben részt vevő mintegy 100 millió európai polgár erőfeszítéseit valamint, hogy megkönnyítse az önkéntes munkavállalást, és Európa-szerte javítsa annak minőségi feltételeit. A Bizottság ezenfelül azon  munkálkodik, hogy előmozdítsa és népszerűsítse az önkéntességet a fiatalok körében, kiváltképp a más országokban történő önkéntes munkavállalást. Az európai önkéntes szolgálat (EVS) a legismertebb program, melynek keretében az európai fiatalok önkéntes munkát tudnak vállalni külföldön.

 

Az EVS egy 2 héttől 12 hónapig terjedő külföldi önkéntes munkalehetőség 17-30 év közöttiek számára a non-profit szférában, elsősorban az Uniós országok valamelyikében, melyet az Európai Unió támogat. A program célja elősegíteni a fiatalok informális tanulását, és segíteni a helyi közösségeket. Szintén  cél, hogy gyümölcsöző kapcsolat épüljön ki a különböző országok között. A programban való részvételhez szükség van egy küldő, egy fogadó szervezetre, és egy önkéntesre. A pályázat a szervezetek számára akkreditációhoz kötött, melyet követően évente három alkalommal (március 17., április 30., október. 1.) nyújthatnak be pályázatot a Nemzeti Irodákhoz.

 

Jó magam Martinique szigetén - Franciaország tengerentúli területe a Karib térségben - lehettem részese ennek a kivételes programnak. Sokat tanulva magamról, más kultúrákról, a civil életről és az önkéntességről egyaránt, melyet jelen munkám során is kifejezetten hasznosnak bizonyulnak. A programmal kapcsolatos további információkért bátran keressenek az evs@talentumonkentes.hu címen.

Összeállította: Laurinyecz Regina

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen