Talentum alapítvány

Talentum képzések

Önkéntes Központ Szeged

Pályaorientáció

Csongrád Megyei Önkéntes Pont Hálózat

Önkéntes Centrum Fejlesztési Program

Talentum Tini Tanoda

V44V

Híd épül az önkéntesség által

Bejelentkezés

Bemutatkozik a Csongrádi Önkéntes Pont

      

 

 

VI-FI (Vitalitásért és Fiatalokért Egyesület)

CSONGRÁDI ÖNKÉNTES PONT (ÚJ)

„Egy lépés menti meg az embert. Azután még egy. A lépés mindig ugyanaz, de a lényeg, hogy megtedd.”
Antoine de Saint-Exupery

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy sikerült létrehoznunk és elindítanunk (2017. június 1-től) saját Önkéntes Pontunkat Csongrádon, melyet már körülbelül egy éve tervezgettünk. A pont minden szempontból hiteles megnevezéséhez, ugyanis támogatás híján és újonnan alakult szervezet (2016. augusztus) lévén a tervezéstől a megvalósításig mindent önkéntesen végzünk benne. Megvalósításához több szervezet és intézmény is hozzájárult.

Köszönettel tartozunk a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület szervezetfejlesztő munkájáért, melynek keretein belül a Talentum Alapítvány az Önkéntesség Támogatásáért szervezet teljes körű szakmai felkészítést biztosít a számunkra, illetve a Talentum Alapítvány a Csongrád Megyei Önkéntes Centrumként végig kísérni fogja a pont sorsát, előmenetelét. Helyben is kaptunk segítséget, hiszen a Művelődési Központ és Városi Galéria, a Csongrád Város Önkormányzatának beleegyezésével tökéletes helyszínt adott térítésmentesen az önkéntes pontnak, ez alapjaiban meghatározta azt, hogy a városban ezt létre tudtuk hozni. Igaz kezdetben még csak hetente 2 óra erejéig lehet bennünket megtalálni személyesen, viszont egy kisebb városban, mint Csongrád, ez akár még hosszú távon is elegendő lehet. A háttérben pedig folyik a virtuális munka.

Csongrádon már korábban is működött egy uniós projekt keretén belül Önkéntes Pont, viszont az a forrás megszűnését követően szinte azonnal bezárt, és kb. 5 évig nem volt Önkéntes Pont a városban. Az önkéntes akciókat, az önkéntesség szeretetét egy kicsit úgy érezzük, hogy mi élesztettük fel a településen csoportunk korábbi tevékenységeivel. A családi és ifjúsági, helyi értékeket bemutató programjaink mellett leginkább az önkéntes akcióinkkal hívtuk fel magunkra és a témára a figyelmet a település lakossága és a helyi média, döntéshozók körében. Sikerült kis lépésekben szép eredményeket elérnünk ezen a téren, kezdenek a kezdeti nagyon erős negatív sztereotípiák is gyengülni az önkéntességre vonatkozóan, melynek pozitív hatásai továbbgyűrűződnek. Érezhető hatásai voltak és vannak a közösségi élet, a társadalmi felelősségvállalás, véleményformálás, a kisebbségek megítélése, a város fejlesztése és a fiatalok szerepvállalása terén is. Tulajdonképpen ez az oka, amiért Önkéntes Pontot alapítottunk, ezt nagyon fontos alapkőnek láttuk a város életének fejlődése szempontjából. Úgy látszik, hogy egy nagyon hatásos multifunkciós problémamegoldó, katalizációs és szemléletformáló eszköz van a kezünkben.

A témát szerettük volna szépen és finoman bevezetni a lakosság tudatába, hogy az elutasítás és elzárkózás az önkéntesség irányába ne gátolja meg a folyamatot, melyet szeretnénk elindítani. Ezért először egy közösségi média felületen létrehozott szívesség csoporttal kezdtünk, mely kapcsán a városban eddig tapasztalt aktivitáshoz képest pozitív tapasztalataink vannak, és a segítségével már több helyi települést érintő, de egyéneket érintő kérés, kérdés is megoldódott. Ezen a felületen hirdetjük az önkéntes akciókat, lehetőségeket is majd, illetve az egymást segítésnek olyan formái is létrejöhetnek ez úton, melyet hivatalos formában, önkéntes pontként nagyon nehéz lenne kivitelezni. Így viszont bárki megtapasztalhatja azt, hogy milyen öröm adni másoknak, és azt is, hogy milyen az, amikor ő kap segítséget.

Második lépésként a nyilvánossági megjelenésekre koncentrálunk, igyekszünk a városi programok megvalósításában lehetőségünkhöz mérten kivenni a részünk, kalandos játékokkal, kézműves foglalkozással. Mellette persze népszerűsítjük az önkéntességet. Jelen voltunk a Városi Gyereknapon, a csongrádi kézműves házakban szervezett pünkösdi rendezvényen, illetve készülünk a Borfesztiválra is. A megjelenések nem voltak eredménytelenek, több szervezet is jelentkezett már fogadó szervezetnek, és a lakosok is komolyan érdeklődtek. A cikkben szereplő fotók a Városi Gyermeknapon készültek.

Kis lépésekben, hosszú távon szeretnénk gondolkodni a pont jövőjéről, fontos, hogy a mi határainkat is fel tudjuk ismerni és egyensúlyba hozni a szervezetünk és az Önkéntes Pontunk működtetésével, fejlesztésével. És reméljük, hogy egyszer pályázati forrást is sikerül a munka mellé párosítani, hogy nagyobb lépések megtételére is időnként legyen lehetőségünk. De minden kis eredménynek is már most nagyon örülünk és büszkék vagyunk.

Csongrádi Önkéntes Pont

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó van a webhelyen